/Zakładanie własnej działalności w Belgii

Zakładanie własnej działalności w Belgii

Rozpoczęcie własnej działalności (działalność gospodarcza czy też utworzenie spółki) wiąże się z wizytą w Okienku przedsiębiorczości oraz w Kasie ubezpieczeń społecznychNajczęściej te dwie instytucje mieszczą się w jednym miejscu dzięki czemu wszystko można załatwić w jednym miejscu.

Zanim jednak udamy się do Okienka przedsiębiorczości, musimy zdecydować czy chcemy rozpocząć działałność jako osoby fizyczne czy też tworząć spółkę z własną osobowością prawną. Jeżeli chcą Państwo poczytać więcej na temat spółek, zapraszam do artykułu opublikowanego pod tym linkiem.

Jeżeli zdecydowaliśmy otworzyć się spółkę która działa na zasadzie ograniczonej odpowiedzialności, musimy udać się do notariusza by napisać akt notarialny. Jeżeli spółka nie chroni naszego majątku, wystarczy zwykły akt. Jeżeli chcemy otworzyć działalność gospodarczą udajemy się od razu do Okienka przedsiębiorczości w którym załatwimy wszystkie formalności za jednym zamachem (otwarcie działalności, rejestracja w Kasie ubezpieczeń społecznych oraz aktywacja numeru TVA (fr) / BTW (nl) jeżeli chcemy lub w zależności od typu prowadzej działalności, musimy.

By założyć działalność lub otworzyć spółkę musimy na sam początek posiadać dyplom z przedsiębiorczości. Dla Polaków, dokument który zaświadcza o znajomości przedsiębiorczości jest Świadectwo Dojrzałości sprzed 30 września 2000 r. Jeżeli mamy świadectwo otrzymane po tej dacie, możemy sprawdzić czy na liście przedmiotów znajduje się coś związanego z przedsiębiorczością np. “Podstawy przedsiębiorczości” itp. Oprócz tego, wystarczą również wyższe studia (magisterskie), nie ważny jest kierunek. Jeżeli sami nie posiadamy wystarczającego dyplomu, wystarczy że ktoś z rodziny lub mieszkańców gospodarstwa domowego takowy posiada (rodzice, rodzeństwo, małżonek…). Aby sprawdzić czy dane świadectwo jest wystarczające wystarczy sprawdzić to na stronie do tego przeznaczonej www.diplodb.be.
W przypadku gdy nie ma możliwości przedstawienia świadectwa, możliwe jest poświadczenie znajomości na podstawie 3-letniego doświadczenia w prowadzeniu firmy za granicą (w tym w Polsce). Wystarczy wziąć dokument z Polski że prowadziliśmy działalność min. 3 lata.

Oprócz przedsiębiorczości, musimy również udowodnić znajomość zawodu. W tym wypadku również trzeba posiadać świadectwo lub min. 3-letnie doświadczenie. Jeżeli zakładamy spółkę, wystarczy że jeden ze wspólników przedstawi dokumenty na przedsiębiorczość oraz zawód. Aby wiedzieć czy dana działalność jest chroniona, wystarczy sprawdzić to na tej stronie.

Jeżeli chodzi o branżę budowlaną, prawie wszystkie zawody są chronione (murarz, tynkarz, płytkarz, malarz, stolarz, elektryk, hydraulik…). Prace biurowe, doradztwo dla firm, tłumaczenia i pochodne nie są chronione.

Prowadząc firmę, trzeba być zarejestrowany w belgijskim odpowiedniku ZUS, gdzie płacąc składki otrzymujemy prawo do ubezpieczenia zdrowotnego, chorobowego, rentowego oraz emerytalnego. W przeciwieństwie do Polski, w Belgii składki są liczone na podstawie zarobków. Więcej informacji na temat wyliczenia składek w tym artykule.